Priset utdelas vartannat år till en ensemble som under året utmärkt sig för musikaliska framgångar, aktivitet och initiativkraft. Evert Ekroth-priset delas ut av Finlands svenska sång- och musikförbund och prissumman är 2000 euro.
I prismotiveringen kan man bland annat läsa följande:
Runebergskören har lyckats rida ut coronastormen med hedern i behåll och varit innovativa och lösningsfokuserade. Kören har upprätthållit sin övningsverksamhet även under pandemin och satsat på distansövningar samt övningar i mindre grupper. Under hösten 2021 då kören kunde börja öva som normalt igen har man lyckats samla leden och dessutom rekryterat nya sångare. I slutet av november utmärkte sig Runebergskören också då kören nådde en mycket uppskattad andra plats i den nationella klassen i årets Leevi Madetoja-manskörstävling.
Körens ordförande Thomas Stendahl berättar att han är mycket glad över priset.
– Vi känner oss väldigt glada och stolta över det fina priset!
Han upplever att kören lyckades anpassa sig väl till de rådande omständigheterna under coronapandemin då de fick ställa om sin övningsverksamhet. Under hösten 2020 övade en del av kören på plats medan resten av sångarna följde med den strömmade övningen hemma. Tack vare proffsig teknik och korister som ställt upp och fixat kunde hemmasångarna njuta av god ljudkvalitet.
Sedan årsskiftet övade kören enbart på distans.
– Folk har hängt med fint under våra distansövningar och under våren samlades 30-40 sångare på Zoom varje vecka. Men många har nog sett väldigt mycket fram emot att få sjunga tillsammans igen och det syntes på vår första gemensamma övning i juni, då var det stor uppslutning, säger Stendahl.
Med siktet inställt på julkonserterna
I höstas körde övningarna igång som normalt med siktet inställt på en egen höstkonsert och Leevi Madetoja-tävlingen i slutet av november, en målsättning som motiverade till satsning och som alltså gav fint resultat.
– Det var roligt att tävla och fint att få sjunga i Musikhuset. Tyvärr drabbades kören av en stor förlust för ungefär en månad sedan då en av våra vice dirigenter gick bort. Det var tungt men vi försökte också vända det till att vi sjunger och gör en bra prestation till hans minne.
Stendahl berättar att kören hunnit öva tävlingsrepertoaren ganska länge eftersom tävlingen skjutits upp på grund av pandemin.
– Vår dirigent Teppo Salakka har hållit lågan brinnande och övat tävlingsrepertoaren med jämna mellanrum, så vi har hunnit fila på den.
Kören har under hösten också tagit in utomstående experthjälp för att träna på sin sceniska närvaro och det tror Stendahl också att har gett resultat.
– Vi har fått hjälp med att leva oss in i vad vi sjunger och tänka mer på budskapet i sången. Under tävlingen inledde vi med vår lystringssång och i sången arbetade vi extra med texten som berättar om vår historia och anknytning till Borgå. Jag tror att det hade en positiv effekt på tävlingsresultatet.
För tillfället är Runebergskören aktuell med sina traditionsenliga julkonserter. Söndagen den 12 december blir det en julkonsert i Pernå kyrka och lördagen den 18 december två julkonserter i Borgå domkyrka.
– Det är coronapass som gäller och vi hoppas att publiken hungrar efter julsånger och kommer på konsert. Kören är väldigt ivrig på att äntligen få sjunga julsånger igen och vi ser fram emot konserterna!