Ett kollage på alla pristagare. Ljusgul bakgrund med en mörkare gul lagerkvist. Pristagarnas porträtt i bollar i zig-zag-format från vänster till höger.

Vi gratulerar årets pristagare!

18.04.2024 kl. 18:00
Överväldigade, tacksamma och glada. Så kan man sammanfatta känslorna hos årets mottagare av förbundspriserna. Möt här personerna som på Musikgalan i Mariehamn premieras för sitt engagemang i det finlandssvenska sång- och musiklivet 2024.

Vi ställde våra pristagare följande frågor:

1. Hur känns det att ha fått priset?
2. Hur ser din musikbakgrund ut?
3. Vilken musik sjunger eller spelar du helst? 

Malla Lignell

1. – Det känns nog ganska överväldigande att få ett sånt pris. Förutom små svackor under pandemin så har det ju varit bara roligt hela vägen. Och inte gör man ju något ensam utan man får jobba ihop med härliga människor.

2. – Min musikbakgrund är obefintlig. Inte kan jag läsa noter heller fast man har ju lärt sig något lite genom åren. Jag bara hoppade på (1997?) då en kompis tipsade och ganska snart var jag engagerad upp över öronen.

3. – Jag har ingen favoritmusik, allt är roligt att sjunga. Men gärna får det vara lämpligt utmanande för ens egen nivå. Underbart att få till det och vara i samklang med alla andra utan att behöva vara ängslig över att inte kunna.

Allmän motivering

Malla började sjunga i damkören 1997 och har sedan dess varit en flitig körsångare. Hon har haft många olika vakanser i kören och var ordförande 2008–2014 varefter hon invaldes som representant för Västra Nyland i Damkörsförbundets styrelse 2015–21. Förutom att Malla är en trogen andra sopran så är hon också en pålitlig och kreativ medlem speciellt duktig inför våra egna konserter, till vilka hon har skrivit manus och övat in koreografi. Malla hade 100 % närvaro senaste termin. Hangö damkör deciBella vill på detta vis uppmärksamma Malla, som gett sitt allt för kören.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester

Malla har sedan 1997 deltagit i alla sångfester, som FSSMF har ordnat. Hon har även deltagit i FSD:s körresa till Wien -98, Nordisk kvinnokörfestival i Reykjavik -00, FSD/Balticum -03, FSD Lappland -05, Kvinnokörfestival Trondheim -08. I alla resor, som ordnats i FSD:S regi har Malla delvis skött researrangemangen. Malla har även deltagit i körprojekt, som ordnats av lokalförbundet VNSMF.

Malla Lignell sjunger i Hangö damkör deciBella r.f.

Kari Vörlin

1. – Jag är väldigt överraskad av priset. Jag uppskattar verkligen att min kör har uppmärksammat mitt engagemang inom min musikhobby genom att nominera mig till det här priset.

2. – Musiken var viktig i mitt barndomshem. Jag spelade dragspel med min far och gick på spellektioner i piano/harmonium. Sången har varit med mig hela tiden och jag har sjungit i kör sedan jag var 16 år gammal. Jag har deltagit i olika körer då jag bott på olika orter på grund av studier eller arbete. Då jag bodde i Jakobstad sjöng jag med i Mieskuoro Laulu-Jaakot. Under den tiden deltog jag också i dirigentkurser arrangerade av Sulasol. Då jag flyttade med familjen till Korsholm 1992, började jag i Wasa Sångargille och Vokalensemblen Röster. Då jag blev pensionär, anslöt jag mig till Sångargillets Seniorkör.

Jag har också deltagit i Vasa Operas produktioner under några år och sjöng i operakören, samt agerade som solist i några mindre roller. Jag har också fungerat som vicedirigent i olika körer, deltagit i kvartettverksamhet, och sjunger också som solist på olika evenemang.

3. – Min princip är att jag försöker mitt bästa, oberoende av hurdan musik det är fråga om. Jag njuter mest av klangrik a cappellamusik, men också av gemensamma framträdanden med olika orkestrar.
 

Allmän motivering

Kari har ett väldigt brett register, är egentligen andra bas men har ett par år sjungit som första tenor, då de är fåtaliga i kören. Även god vicedirigent. Trots svåra omständigheter har han strävat till att ställa upp för kören i alla väder. Kari är alltid på gott humör och stöder andra sångarbröder i deras sångutövande. Kari har nu varit pensionär från sitt yrkesliv inom polisväsendet, där han också lett en kör.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester

Kari har deltagit i flera sång- och musikfester.

Kari Vörlin sjunger i Wasa Sångargille Seniorkören samt WSG

Essi Isaksson

1. – Jag är väldigt tacksam och glad för denna fina utnämning. Samtidigt vill jag lyfta fram styrelsens och rådets insatser inom kören och sanningen är att det stora jobb som gör Let Us Be Frank till kören den är idag, görs av vår dirigent Simon och koristerna.

2. – Med bägge föräldrar som musiker/körledare har jag sjungit i kör i så gott som hela mitt liv. Musik är alltid en stor del av mitt liv.

3. – Definitivt är jag en allätare – allt från klassiskt på piano till pop, rock och musikaler.
 

Allmän motivering

Essi är en duktig körsångare och säker på sin stämma. Hon utstrålar sångarglädje, säkerhet och trygghet i både stämman och hela kören. Hon lär sig fort sångerna och lämnar tidigt noterna för att sjunga utantill. Hon har en mångårig sångarbakgrund i Akademiska Damkören Lyran där hon sjöng andra alt, vilket hon också parallellt sjöng i kvartetten Jammin' med andra körvänner.

I Let Us Be Frank har hon ofta fungerat som solist och sjungit såväl alt som andra sopran. Hon var med och grundade kören och har sedan starten 2013 fungerat som körens ordförande. Hon är också aktivt med och funderar på köruppställningar, konsertkoncept och koreografi. Hon har haft en aktiv roll i utvecklandet av kören och bl.a. ordnat med att körsångarna kan ta sånglektioner för att utvecklas personligen. Essi är en trogen körsångare, inspiratör och administratör som vilken kör som helst skulle vilja ha i sina led.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester
Med Let Us Be Frank under Sångfesten i Helsingfors 2022 som We Are Voice-kör. Som medlem av Lyran i tidigare sångfester.

Essi Isaksson sjunger i Let Us Be Frank

Liisa Gunnelius

1. – Det var en trevlig överraskning! Jag blev jätteglad och tacksam. Jag hoppas utnämningen sprider glädje över hela åboländska blåsmusikerkåren, för det finns så många duktiga musikanter i trakten.

2. – Jag har blåsmusik i blodet, för min pappa har också hållit på med det hela sitt liv. Det var han som valde klarinett som mitt första instrument när jag var barn, och tog mig med i musikkåren som han ledde (ja, han gör det faktiskt ännu idag!). Där spelades det mest underhållningsmusik, men också marscher eftersom vi deltog i flera parader varje år i Tammerfors, där jag är uppvuxen. Som tonåring började jag sen utvidga både instrument- och musikstilsrepertoaren, och sen dess har jag inte haft problem med vad jag ska göra på min fritid!

3. – Att välja favoritmusik är lika svårt som att välja favoritinstrument, men jag vet nog vad en bra låt är när jag spelar en. Den har en klar melodi, stilren harmoni och rytm som får en att stampa med foten.


Allmän motivering

Liisa Gunnelius är en entusiastisk eldsjäl som aktivt spelar med i det mesta blåsrelaterat i Åboland: Turun Metsänkävijäin Soittokunta, Tubatämjarna, Åbo FBK:s musikkår, Aura Wind Band, Collegium Musicum Turku, Akademiska Orkestern, Aura Brass Band, Åbo Folks! Orkester, Sumu Big Band, Blåslaget, Kimito Island Big Band och Sunny Side Swing Band.

Liisa är en multi-instrumentalist som rycker in och ställer upp där det behövs. I blåsorkestern kan man hitta henne såväl bland slagverken som i klarinettbåset, bland saxofonerna eller i lågbrasset där hon bland annat glänser på eufonium.

Det är inte enbart när det gäller stämfördelning som Liisa är flexibel och hjälpsam. Hon är också en rejäl orkesterkompis som gärna ställer upp med det praktiska som att till exempel vara klädansvarig, rouda eller rycka in som tillfällig kapellmästare. Liisa har deltagit aktivt i Blåsmusikprojektets verksamhet och deltog i Sångfesten 2022 tillsammans med Tubatämjarna.

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester

Liisa deltog i Sång- och musikfesten 2022 och fungerade som kontaktperson för Tubatämjarna. Tubatämjarna uppträdde på blåsarnas konsert i Musikhuset.

Liisa Gunnelius spelar i Turun Metsänkävijäin Soittokunta

Monica Henriksson

1. – Att få Gunilla Josefssons ”Årets ledare för unga”-pris i år känns fint och speciellt. Det är som att få erkänsla för det arbete jag just är på väg att lämna efter att ha lett in barn och unga i musikens värld i drygt fyrtio år. Samtidigt smyger sig ett stråk av vemod över mig; Då jag fyllde 12 år gav Gunilla mig noterna till W Petersson-Bergers Sommarsång och på första sidan skrev hon ”Till Monica med stor beundran av tant Gunilla!”

2. – Mitt musikintresse startade nog redan i tidig barndom för jag minns sångstunderna och julfesterna som höjdpunkter under lekistiden. Också i mitt barndomshem sjöngs det en hel del i vardagen. Hösten då jag börjat skolan fick jag en gitarr av min pappa, och så förde han mig till en äldre dam, som gav mig gitarrlektioner. När jag fyllde tio år kom Gunilla in i mitt liv som musiklärare. Hos henne fick jag också börja spela piano och hon övertalade min mamma att köpa ett piano, för hon såg i mig en musikalisk elev. Gunilla uppmuntrade mig också att delta i olika sångtävlingar och så ledde hon också församlingens flickkör där jag sjöng med. Så småningom började jag också sjunga i Västnyländska kammarkören, som Gunilla startade och ledde. Och i början av 1980-talet bildade vi tersetten Vitraé med Gunilla, Katarina och mig.

Mitt yrkesval kom också att inspireras i Gunillas musiklekskola. 1983 blev jag anställd i Ekenäs musikskola som nyutbildad musiklekskollärare och då startade jag upp en barnkör, som inom några år delades i två stora barnkörer. Några år senare tog jag mig också an Ekenäs ungdomskör, som jag ännu detta läsår leder. Sedan 2005 leder jag också damkören Girls’n Qvinns, som har sitt ursprung i Gunillas kör Girls, som grundades som en ungdomlig damkör. Under årens lopp har jag fyllt på med utbildning både inom småbarnspedagogik och musikpedagogik. Att ha fått arbeta tillsammans med barn och unga via musik har för mig varit en stor lycka och glädje. Mitt motto är ”Det du ger av dig själv får du oftast tusenfalt tillbaka".

3. – Jag sjunger och spelar helst barnsånger.

Allmän motivering

Monica startade upp körverksamheten vid dåvarande Ekenäs musikinstitut och har i fyrtio år lett både barn- och ungdomskörerna med ett stort engagemang och hjärta. Hon har åkt med körerna till barnkörsfestivalen Norbusang fjorton gånger och ordnat otaliga konserter, projekt och resor. I höst är det dags för Monica att ge över dirigentskapet för körerna. Vi tycker att det vore på sin plats att hedra hennes stora och fantastiska insats för körsången i Västra Nyland genom att ge henne Gunilla Josefssons pris. Josefsson var dessutom en förebild, mentor och vän till Monica. Det Monica gör i barnkörerna märks senare i andra körer – hon odlar frön som andra får så. Tack vare henne finns det en tillväxt i körerna i regionen, och även annorstädes (t.ex. studentkörerna).

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester

Monica Henriksson har som dirigent för Girls'n Qvinns alltid varit mån om att åka på förbundets sångfester. Därtill är hon med i musiknämnden för Finlands svenska damkörsförbund, vars stämmor kören också deltagit i.

Monica Henriksson leder Barn- och ungdomskörerna vid musikinstitutet vid Kulturinstitutet Raseborg

Berndt Södergård

1. – Klart att det känns fint. O, vad jag blev överraskad. Jag hade faktiskt inte en aning om det här priset, visste inte ens att det fanns något sånt. Jag verkar i kören som notarkivarie och har hand om att printa ut noter till koristerna. Vidare sköter jag om att vi har övningsfiler (för programmet MuseScore som passar en kör som Aurora här i Åbo).

2. – Jag spelar inte något instrument – men har nog sjungit sen liten. Under min studietid här i Åbo sjöng jag en tid i Brahe Djäknar men det var inte riktigt min melodi just då. Långt senare tog jag upp sångartråden på nytt för sådär 10 år sen (både jag och min fru började samtidigt i Aurora). Inte har jag något ont att säja om manskörer men nog är blandade körer snäppet roligare. Jag har alltid tyckt om Beatles (som var pop i min ungdom). Första året jag sjöng i Aurora hade vi Beatles "When I'm 64" på repertoaren. Det året fyllde jag 64.

3. – Jag spelar inte något instrument – tycker förstås om att höra på musik. Jag är väl ganska allätare – ja inte sån musik som gör ont i öronen.

Allmän motivering

Aurorakörens notarkivarie Berndt är en så kallad osynlig klippa, vars insats i kulisserna under många år varit, utan att överdriva, ovärderlig för körens verksamhet. Varje gång kören tar sig an ny repertoar håller Berndt stenkoll på hur många exemplar av noter som behövs och ser till att koristerna förses med rätt noter i rätt mängd. Därtill ser Berndt till att de som vill också har tillgång till noterna i elektroniskt format i körens molntjänst.

Notarkivariens arbete tar dock ingalunda slut där. Berndt är nämligen också exceptionellt duktig på att både i snabb takt och med stor precision producera stämfiler för koristerna i alla stämmor med programmet Musescore, så att alla har möjlighet att också öva hemma på egen hand. I tätt samarbete med dirigenten ser Berndt till att stämfilerna också uppdateras utifrån dirigentens önskemål om nyanser och andra små, men viktiga detaljer. Berndt har också skrivit utförliga instruktioner för användningen av programvaran och erbjuder koristerna gärna hjälp, så att alla får grepp om programmet och kommer i gång med övningarna på egen hand.

Berndt är med andra ord en av de funktionärer som måhända jobbar lite i det fördolda men som plikttroget bidrar med en insats som kören är fullständigt beroende av och inte skulle klara sig utan. Genom att nominera Berndt till årets funktionär vill vi i Aurorakören visa vår uppskattning även för någon som inte annars får stå i rampljuset men som definitivt gjort sig förtjänt av alla våra lovord.
 

Deltagande i och insatser för gemensamma sång- och musikfester

Berndt har flera gånger deltagit i sångfesten, och så har han även i samband med dem hjälpt koristerna med noter och stämfiler.

Berndt Södergård sjunger i Aurorakören