I slutet av fjolåret fick förbundets ensembler svara på en omfattande enkät om hur deras år varit och hur coronapandemin påverkat verksamheten. Resultatet visar att nästan hälften av de dryga 100 ensembler som svarade har fått en svagare ekonomi och att antalet medlemmar minskat som en följd av coronapandemin. Men glädjande är att många ensembler arbetat mycket hårt för att hålla igång sin verksamhet på olika sätt och att framtidstron är stark.
Kurt-Erik ”Kurre” Långbacka har grundat, lett, sjungit och spelat i fler körer och orkestrar än vad man skulle tro att är möjligt under en livstid. Under sitt snart 90-åriga liv har Långbacka speciellt uppskattat sitt jazzmusicerande och alla stora kör- och orkesterverk som gett minnen för livet.
Traditionella noter kan vara opedagogiska och svåra för ett barn att ta till sig, konstaterade gitarrläraren Hannu Annala då han försökte realisera grunderna i musikteori för sina elever. Annala tog därför saken i egna händer och har utvecklat ett helt nytt sätt att lära ut notläsning för barn, med hjälp av djur och färger. Genom att konkretisera notbilden med djur kan barn lära sig läsa noter tre gånger snabbare än med traditionella noter.
Förtjänar någon i din ensemble ett pris? Varje år delas FSSMF:s förbundspris ut till årets körsångare i damkör, manskör och blandad kör, samt för årets instrumentalister, årets funktionär och årets musikledare för unga.
Är du intresserad av framtiden för amatörorkestrar och körer i Norden, skolan och musiken samt vilka effekter amatörmusiken har för vårt välbefinnande? Då ska du genast anmäla dig till evenemanget Skapa, sjunga, spela - ett webbinarium om fritidsmusikens framtid i Norden! Evenemanget ordnas lördagen den 6 februari klockan 12.30 och det är gratis att delta.
Nästan en tredjedel av eleverna i Kyrkoby skola i Vanda deltar i körklubben som ordnas när skoldagen är över. Det blir mycket lek och ståhej, och körklubbens ledare Maria Kotilainen är nöjd över att barnen har det roligt när de musicerar. Alla får vara med på sin egen nivå och ivern och glädjen går det inte att ta miste på.
Finlands första damkör Vår förening grundades 1864 av sju unga kvinnor som trotsade samhällets normer genom att uppträda offentligt och sjunga tillsammans med män i Akademen. Flera kompositörer skrev musik åt kören som fick beröm av bland andra Fredrik Pacius. Körens hela existens har ändå gömts undan i vårt lands körhistoria men forskare Sakari Ylivuori vill åstadkomma en ändring.
Det svenska körsoundet är vida känt världen över men fram tills ifjol visste ingen egentligen hur den kännspaka klangen uppstår. Den svenska dirigenten David Lundblad har forskat i ämnet vid Sibelius-Akademin och kommit fram till att språket och framförallt vokalernas placering långt fram i munnen väldigt långt bidrar till att skapa den specifika klangen.
När man behöver julsången och gemenskapen som mest kan man inte samlas för att sjunga tillsammans. Men frukta icke, här bjuder vi på några tips som garanterar julstämningen! Vi har sammanställt en lista på videor och streamade konserter som man kan njuta av då julkonserterna lyser med sin frånvaro. Värm en glögg och bänka dig i soffan. God jul!